- en del af Odsherred Kommune

Sjov motion en del af dagligdagen i SpilOp’en

tir, 06/02/2015 - 15:35 -- admin

børn leger på en græsplæne
Daginstitutionen i Asnæs har fået ny inspiration til sund kost, motion og bevægelse for børnene ved at deltage i Projekt Sundhed og Lokalsamfund det sidste år.

- Hvem ville tro, at børn vil kunne lide rosenkål? Eller ærtesuppe? Men det kan børnene her fra daginstitutionen SpilOp’en. Vi har fået god inspiration til sund kost og bevægelse og motion i dagligdagen gennem samarbejdet med projekt Sundhed og Lokalsamfund, blandt andet har vi været på besøg hos en lokal fødevareproducent, Lammefjordens Spisekammer i Fårevejle, hvor børnene både fik en fortælling om Lammefjorden og så og smagte på grøntsagerne herfra. Der er ingen tvivl om, at det giver børnene et naturligt forhold til sunde kost- og motionsvaner, siger leder af daginstitutionen SpilOp’en i Asnæs, Charlotte H. Larsen.

Bedre trivsel

Gennem det sidste år har projekt SoL, som står for Sundhed og Lokalsamfund, arbejdet med fremme af sundhed og trivsel for børnefamilierne i skoler og daginstitutioner i Asnæs, Højby og Egebjerg i Odsherred Kommune. Bag projektet står Ålborg Universitet, Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed samt Steno Center for Sundhedsfremme. Projektet er et forsknings- og udviklingsprojekt med støtte fra Nordea Fonden. Projektet startede i de tre bornholmske lokalsamfund Allinge, Hasle og Nexø i 20212 og har fra august 2014 og frem til juli 2015 haft fokus på Odsherred.

I SpilOp’en har man smagt på grøntsager, været på tur hos en grøntsagsavler og haft bevægelse som fokuspunkter. Daginstitutionen med 80 børn fra 0 til 6 år er i forvejen en idrætsbørnehave, som lægger stor vægt på motion, leg og bevægelse og udendørsliv. I denne uge 22 har Matias Gjerløv og Tina Jensen fra Forskningscentret for Forebyggelse og Sundhed været på besøg i daginstitutionen onsdag og torsdag for at lave idrætslege med børnene. Det har været gruppen på 12 af de ældste børn, som de to formiddagen har brugt 15-20 minutter på bevægelseslege ude på plænen foran Hallerne i Asnæs lige ved siden af daginstitutionen i Teglværkskrogen i Asnæs. Pædagogerne Merete Hansen, Hanne Nielsen og Christina Friis var også med den halve snes børn på plænen.

Idrætslege i dagligdagen

- Kom, så laver vi en slange, og vi slutter af med at være grise, inden vi skal lave cirkus! siger Matias Gjerløv og viser samen med Tina Jensen og de tre pædagoger, hvad børnene skal gøre. Forinden har de hoppet på et ben, først det venstre, så det højre, leget ørn og løbet rundt, og selvom det er små børn i 5-6 års alderen kan de fleste holde interessen fanget om legen.

Efter at have leget cirkus, hvor børnene kravler op på hinanden som i en pyramide, spørger de to undervisere, hvad børnene synes bedst om.

- Jeg kan godt lide det hele, det hele var nemlig sjovt, siger en af drengene, mens en anden svarer, at det var sjovt at lave gris, dyr og ligge ned i en rundkreds og strække armene over  hovedet for at danne en sol til sidst.

- Vi vil gerne inspirere til en kort, daglig motion med en ramme og struktur og med anderledes tilbud end den, de gængse idrætsgrene som fodbold og håndbold byder på, siger Matias Gjerløv, som har læst idræt og har en kandidat i Folkesundhedsvidenskab.

3.-4. klasserne på Sydskolen afdeling Asnæs har også deltaget i projektet i foråret, blandt andet med fremstilling af en sund madpakke ved brugsen og Netto i Asnæs Centret.

Afslutningen på det etårige projekt bliver markeret med en sommerfest i Asnæs fredag den 12. juni 2015, hvor der bl.a. bliver besøg fra Gerlev Legepark med gamle idrætslege.

Formålet med projekt SoL er at forankre varige sunde kost- og motionsvaner for børnefamilierne i lokalsamfundet ved et samarbejde mellem forretninger, skoler, daginstitutioner og børnefamilier, så de sunde valg bliver lette og tilgængelige. Målet er at undgå overvægtige børn og forebygge livsstilssygdomme som følge af overvægt.

Yderligere oplysninger: SoL-projektet på Facebook SoLOdsherred eller www.sol.aau.dk